Behatolás jelző

 

Behatolás jelző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A behatolás jelző rendszerek a biztonságtechnika alapelemei.

A korszerű behatolás jelző központok nagy tudásúak táv menedzselhetők, akár IT hálózaton, interneten keresztül is.

A különböző érzékelők nagy biztonsággal működnek tág működési, üzemi határok között is.
Cégünk a Bosch eszközeiből UEZ, UGM, FPA, NZ, valamint HONEYWELL eszközeiből építi fel nagy kiterjedésű rendszereit.
Közepes és kisebb rendszerekhez alkalmazzuk a Galaxy, Aritech, és DSC készülékcsaládok elemeit.

 

A behatolás jelző telepítésének és üzemeltetésének célja egy objektum, vagy objektumok védelmének biztosítása oly módon, hogy a védett területre történő illetéktelen behatolás automatikus riasztási jelzést vonjon maga után.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a behatolásjelző nem gátolja meg a behatolást, viszont figyelmeztet rá, így lehetőség nyílik a gyors intézkedésre, esetleg a behatoló tettenérésére, amivel megelőzhető a nagyobb baj.

Jobb azonban, ha az intézkedéssel óvatosak vagyunk! A behatoló elfogását nem tanácsos személyesen megkísérelnünk; ehhez jobb, ha egy távfelügyeleti kivonuló szolgálat, vagy – ha van rá lehetőség, akkor– a rendőrség segítségét vesszük igénybe.

Mit és milyen módokon lehet védeni?

Napjainkban már szinte bármilyen jellegű objektum védelmi rendszerének kialakításához rendelkezésre áll a megfelelő berendezés, függetlenül attól, hogy az bel-, vagy kültéren, normál, vagy szélsőséges környezeti körülmények között üzemel-e.

A védelem módja attól függ, hogy az objektumot milyen színvonalon kívánunk védeni. Egy épület védelme kezdődhet annak kerítésénél, a kertjében, a ház falfelületén, vagy a belső terében is. Ennek megfelelően kültéri védelemről, héjvédelemről és térvédelemről beszélhetünk.

Ezek a rendszerek bizonyos mértékben önállóan is megállják a helyüket, de igazán hatásos védelmet akkor biztosítanak, ha belőlük egy egymásra épülő rendszert építünk ki.

Kültéri védelem

Szabadtéri területtel rendelkező ingatlanok esetén akár már a kerítés vonalától is megoldható a kültéri védelem. Erre a célra infra sorompókat, mikrohullámú érzékelőket, lépésérzékelőket, és kültéri mozgásérzékelőket alkalmaznak.

Fontos megemlíteni, hogy a kültéri védelmi rendszerek a beltéri rendszerekhez képest lényegesen magasabb hibaszázalékkal üzemelnek, több a működést zavaró tényező, ezért gyakoribb a téves riasztások előfordulásának valószínűsége.

Héjvédelem

Elsősorban a nyílászárók, és az üvegfelületek védelmét jelenti. A nyílászárókat jellemzően nyitásérzékelőkkel, az üvegfelületeket üvegtörés érzékelőkkel szokás védeni.

Fokozott védelmi igény esetén a héjvédelem kiegészíthető rezgés érzékelőkkel, falbontás érzékelőkkel. A falazatok, födémek, padozatok védelme is kivitelezhető.

Megfelelő minőségű nyílászárók esetén a héjvédelem fent felsorolt érzékelői jellemzően kevés téves riasztást eredményeznek.

Térvédelem

Elsősorban a belső terekben történő mozgás érzékelését értjük térvédelem alatt, mely különböző érzékelési elvű mozgásérzékelőkkel valósítható meg.

A behatolás jelző rendszerek megbízható működése – a szakszerű telepítés és kezelés mellett – nagyrészt a megfelelő mozgásérzékelők kiválasztásán múlik. Nagyfokú megbízhatóság növekedés érhető el, a magas minőségű mozgásérzékelők, vagy kombinált érzékelők alkalmazásával.

A kombinált érzékelők két különböző működési elvű érzékelőelemmel rendelkeznek. Riasztást csak abban az esetben indítanak, ha mindkét érzékelő elem jelez. Ezzel a két érzékelési mód “gyengéit” elméletileg kiküszöbölhetjük, gyakorlatilag igen nagy hatékonysággal csökkenthetjük. Kombinált alkalmazásra elsősorban passzív infra, és mikrohullámú, vagy passzív infra, és ultrahang érzékelő elemeket használnak.

További védelmi lehetőségek

Az épület- és ingatlanvédelmen kívül a riasztórendszeres védelemnek további lehetőségei is léteznek; ilyenek például az értékvédelem, vagy bizonyos fajtájú személyvédelmi megoldások.

Értékvédelem

Igény esetén, sok esetben kis anyagi ráfordítással, egyéb, nem szigorúan biztonságtechnikai értelemben vett jelzéseket és riasztásokat is felügyelhetünk behatolásjelző rendszerünkkel.

Ilyenek például a tűzjelzés, áramszünet jelzése (pl. hűtőgépeknél), egyéb rendszerek (kazán, klímagép) állapot- és hibajelzései, vízbetörés érzékelő, stb. Érdemes gondoskodni az értéktárolók védelméről is; széfeknél nyitás- és rezgés érzékelőkkel, kasszáknál bankjegy csapdával.

Személyvédelem

A behatolás jelző rendszer kiegészíthető különböző személyi támadásjelzőkkel (pl.: vezetékes és vezeték nélküli támadásjelzők, taposó sínek, dőlés érzékelők, stb.); sőt ezekkel a funkciókkal a legtöbb behatolás jelző rendszer kezelőegysége alapesetben is rendelkezik.

Fontos, hogy a támadásjelzéseket csak „csendes” módban használjuk, és automatikusan átjeleztessük a távfelügyeleti központ számára. Így elkerülhetjük, hogy a támadó pánikba essen, és/vagy feldühödjön miatta.

Szintén a személyvédelem körébe sorolhatjuk a gázveszély (pl.: CO) jelzőket. A szénmonoxid mérgezés gyakran vezet katasztrófához, pedig megelőzése könnyen és viszonylag olcsón megvalósítható!

A gyártó kérdése. Milyen eszközöket érdemes telepíteni?

Mára – a legtöbb piachoz hasonlóan – a biztonságtechnikai piac is telítődött. Napjainkban minden reális igényre található már megfelelő rendszer.

Hazánkban – az egyéb műszaki berendezésekhez hasonlóan – megtalálhatók a legolcsóbb, a legminimálisabb szakmai elvárásoknak sem megfelelő biztonságtechnikai berendezések, és a maximalista, túlspecifikált behatolás jelző rendszerek is.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb, elterjedtebb gyártók hasonló termékei között jelentős minőségi és műszaki különbségek nincsenek. Az, hogy melyik gyártó termékeit érdemes választani, a telepítő preferenciáitól, és az esetleges különleges felhasználói igényektől függ.

Jelzések, téves riasztások

Egy behatolás jelző rendszer használati értékét annak megbízható működése határozza meg. Ez két összetevőből áll: a valós események gyors és precíz jelzése, valamint a téves (nem valódi illetéktelen behatolásból eredő) riasztások kiküszöbölése.

A behatolás jelzés alapvetően két módon történhet:

· Helyi jelzés: elsősorban hangjelzés (kül- és beltéri szirénával), illetve fényjelzés.

· Átjelzés: praktikusan 24 órás távfelügyeleti központba, mely önálló kivonuló szolgálattal rendelkezik.

Azt, hogy riasztórendszere megfelelően működik-e, rendszeres próbákkal ellenőrizheti! Téves jelzést okozhat műszaki, vagy kezelési hiba.

A műszaki hibák ellen a szakszerű telepítéssel, és az adott környezeti körülményeknek megfelelő érzékelők kiválasztásával, a kezelési hibák ellen pedig megfelelő felkészültséggel – oktatáson való részvétellel, majd gyakorlással – védekezhetünk.

Behatolás jelző

Behatolás jelzőSzakértői tevékenységReferenciákKarbantartásTevékenységeinkOktatásPartnerekTelepítésKezdőlapElérhetőségTervezésCégtörténetBeléptetőMárkaszervízHangosításTv szervízVideóTűzjelzőBehatolás jelzőPartnerekAjánlatkérésE-mail küldésSzakértői tevékenységReferenciákKarbantartásTevékenységeinkOktatásPartnerekTelepítésKezdőlapElérhetőségTervezésPartner a biztonságtechnikábanBeléptetőMárkaszervízHangosításTv szervízVideóTűzjelzőBehatolás jelzőPartnerekCégtörténetAjánlatkérésE-mail küldés

Blocking Kft

2800 Tatabánya

Radnóti M. út 1.

Tel: +36 34 522 522

Fax: +36 34 522 521

E-mail: info@blocking.hu

RWA rendszerekCo rendszerek