Co rendszerek

 

Co rendszerek

 

Napjainkban mélygarázsok tervezésénél alapvetően számolnunk kell szén-monoxid érzékelő rendszer kiépítésével, hiszen a felszabaduló toxikus gázok koncentrációja már a normális használat során is meghaladhatja a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendeletben meghatározott küszöbértéket. Többszintes nyilvános garázsépületeknél érdemes figyelembe venni, hogy a legsűrűbben az alsóbb szinteket használják.

A szén-monoxid érzékelő rendszert rendszerint össze kell hangolni a gépi szellőztető rendszerrel, így elkerülhető a gépjárművek működése során kibocsátott toxikus gázok által okozott mérgezés.

A szén-monoxid (CO) igen veszélyes mérgező gáz, ami éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik. A fő veszélyt a gáz felismerhetetlensége, érzékelhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek teljesen „láthatatlan”.

CO érzékelő

A szénmonoxid érzékelő feladata, hogy telepítési helyén érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a szénmonoxid az emberi életre veszélyes koncentrációban és időtartam alatt jelen van.

Európában jelenleg az EN50291:2001-es szabvány alapján minősítik az érzékelőket. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha szakszerűen van bekötve és felszerelve, tekintetbe véve a használati utasításban foglaltakat.

Az érzékelési elvet tekintve kétfajta CO érzékelő is kapható. Bár kivitelükben, árfekvésben eltérnek, a veszélyt egyaránt jelzik.

 

Félvezetős CO érzékelő

A legelső szénmonoxid érzékelők alkalmazták ezt az elvet a gáz észlelésére. A félvezetős érzékelő cella mérési elvének lényege, hogy a félvezető felületén adszorbeálódik a CO, így a félvezető vezetőképessége nő. Ezt a változást a jelfeldolgozó egység kiértékeli.

 

Elektrokémiai CO érzékelő

Az elektrokémiai mérőcella 2 egymástól különböző elektródából és elektrolitból áll. Amikor a CO a cella belsejébe diffundál, a katód és az anód között a koncentráció nagyságával arányos elektromos feszültség jön létre. Az ilyen érzékelők fogyasztása alacsony, élettartama 4-5 év körül van. Ez utóbbi típus igen elterjedt.

 

A riasztóközponthoz csatlakoztatható eszközök mellett főleg ipari környezetben, de gyakran parkolóházak esetében is önálló szénmonoxid jelző rendszer (röviden CO jelző) alkalmazása szükségessé válhat. Ezekben a szénmonoxid mérés analóg elven történik. A CO mérő elektronika az érzékelő belsejében van elhelyezve és folyamatosan továbbítja az aktuálisan mért adatokat a CO szint mérő központ felé.

Co rendszerek

Szakértői tevékenységReferenciákKarbantartásTevékenységeinkOktatásPartnerekTelepítésKezdőlapElérhetőségTervezésCégtörténetBeléptetőMárkaszervízHangosításTv szervízVideóTűzjelzőBehatolás jelzőPartnerekAjánlatkérésE-mail küldésSzakértői tevékenységReferenciákKarbantartásTevékenységeinkOktatásPartnerekTelepítésKezdőlapElérhetőségTervezésPartner a biztonságtechnikábanBeléptetőMárkaszervízHangosításTv szervízVideóTűzjelzőBehatolás jelzőPartnerekCégtörténetAjánlatkérésE-mail küldés

Blocking Kft

2800 Tatabánya

Radnóti M. út 1.

Tel: +36 34 522 522

Fax: +36 34 522 521

E-mail: info@blocking.hu

RWA rendszerekCo rendszerek